Voorkomen van bedwantsen

Voorkomen

Zoals een oud Nederlandse gezegde luidt: Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker voor de bedwants. Belangrijk punt om bij stil te staan is hoe kom je in de eerste plaats aan bedwantsen?

1. De beestjes zijn al in je leefomgeving (zoals in een hotelkamer).

2. Ze spreiden zich door naastgelegen woonruimtes, denk aan appartementen.

3. Ze komen mee door mensen van buiten je woning (Bijvoorbeeld een vriend die in een hotelkamer met bedwantsen heeft overnacht en nu bij je op bezoek komt.)

De eerste twee situaties zijn het vervelendst omdat wanneer je erachter komt, het al te laat is om tot actie te komen. Je kan alleen nog maar reageren. Een bedwantsen verdelger is dan nog een laatste redmiddel. In de derde situatie kan je nog controle uitoefenen (Lees dit artikel voor meer informatie over bestrijding).

Manieren om bedwantsen te voorkomen

Een van de simpelste manieren om bedwantsen te voorkomen is om je beddengoed vaak te verschonen en goed te wassen. Een andere goed middel is de zogenaamde climbup interceptor. Dit is een soort klein schaaltje die je om de poten van het bed kunt plaatsen zodat de beestjes niet in je bed kunnen klimmen. Zorg ook dat je bed niet tegen een muur staat. Dit zal je niet redden als je bed al bedolven is door bedwantsen maar het is altijd beter voorkomen dan genezen.

Zorg dat je het op tijd bemerkt

Wanneer de beestjes al je huis hebben binnengetreden, kan het zo zijn dat je dit niet door hebt. Zelfs als je gebeten wordt hoeven de symptomen van bedwantsen niet gelijk duidelijk te zijn, daar zijn veel meer beten voor nodig. Het nieuwste snufje op de markt daarvoor is de zogenaamde Bedbug Beacon. Dit apparaatje geeft CO2 af die de beestjes aantrekt en vervolgens vangt. Toen ik dit product in mijn eigen huis testte werkte het al binnen een paar minuten. De foto hieronder toont het pakket dat ik ontving bij het bestellen van de Bedbug Beacon.

bedbugbeacon

Tijdens het reizen

Maar wat kan je doen ver weg van je vertrouwelijke omgeving?

 • Onderzoek het hotel voor je boekt.
 • Inspecteer de kamer.
 • Bescherm je baggage goed.
 • Wees voorzichtig met het uitpakken en weer dragen van kleren na een hotel bezoek.

Andere probleem veroorzakers

Bedwantsen komen vaak over wanneer mensen:

 • Goederen kopen in een winkel die al een keer geretourneerd zijn.
 • Producten kopen bij een garage verkoop.
 • Iets kopen op de vlooienmarkten.
 • Goederen meenemen die langs de kant van de weg staan.

Wees heel erg voorzichtig met goederen die je zo hebt verkregen, misschien is het zelfs het best om ze even te isoleren van de rest van je spullen om er zeker van te zijn dat er geen bedwantsen bij betrokken zijn.

6 thoughts on “Voorkomen van bedwantsen

 1. Jenssen88 schreef:

  Kleed je uit op een harde ondergrond als je denkt dat je misschien bedwantsen in je kleren hebt zitten. Bedwantsen reizen niet graag met mensen mee zoals je dat bijvoorbeeld kent van hoofdluizen. Controleer of bedwantsen op de grond zijn gevallen als je je hebt uitgekleed.

 2. Jeremy schreef:

  Leer hoe je bedwantsen kunt herkennen. Bedwantsen zijn roodbruine insecten van ongeveer 6 mm lang met een plat, ovaal lichaam. Bedwantsen vind je meestal in de buurt van of in een bed, maar je vindt ze ook wel eens op andere plekken in het huis.

 3. Martijn schreef:

  Dat van het beddegoed verschonen is natuurlijk onzin. Ze zitten in alle hoeken en kieren van je kamer en in de stopcontacten.

  De beacon lijkt me alleen een hulpmiddel om te controleren of je ze hebt. Hierbij geldtwaarschijnlijk net als bij de lokstickers dat de volwassen exemplaren precies weten hoe een echt mens ruikt en ze weten te omzeilen.

  1. schreef:

   Dag Martijn,
   Bedankt voor je reactie, ik hoop dat je zelf geen negatieve ervaringen met bedwantsen hebt?
   Het beddengoed wordt altijd preventief verschoond om te kunnen zien hoeveel activiteit er is na een behandeling.
   De Beacons zijn inderdaad bedoeld als detectiemiddel en geven warmte af waarop de bedwantsen af komen. Ze komen er niet meer uit aangezien de verwarming er gelijk voor zorgt dat de lijmlaag in de Beacon vloeibaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *