De geur herkennen van de bedwants

Poes ruikt aan bloem

Omdat bedwantsen erg klein zijn en de hinder en overlast heel groot, is het van belang om ze op een gemakkelijke manier te kunnen signaleren. Ze komen immers maar zelden uit hun nesten, behalve bij het zoeken van voedsel, terwijl ze lange tijd zonder eten kunnen.

De aanwezigheid van bedwantsen wordt meestal gesignaleerd door de rode bultjes op de huid van mens en dier na een beet. De irritatie hiervan duurt langer dan een muggenbeet, waarmee het vaak wordt verward. Ook vallen de beestjes door de mand met hun aanwezigheid als er rode vlekjes in lakens zitten. Deze kunnen ontstaan als u door ’s nachts om te draaien er toevallig eentje plet in uw slaap.

Bedwantsen herkenbaar aan de geur van muffig schimmelluchtje

Het andere voor de hand liggende middel voor het herkennen van de geur van bedwantsen is gewoon te ruiken op de plekken waar ze het liefst een nest bouwen. Dit ruiken van de geur van bedwantsen is het beste toe te passen in omgevingen met veel textiel. Denk hierbij vooral aan beddengoed, of delen van het lichaam en dan overeenkomstig met een teek de holtes van een lichaam.

U zult zich nu afvragen: hoe kan ik ruiken dat er zich bedwantsen in mijn slaapkamer of huis bevinden? Net als muizen of steenmarters vallen ze namelijk door de mand met de geur die ze uitstoten. In het geval van bedwantsen hebben we het dan over een geur die tamelijk penetrant en daardoor herkenbaar is. Het luchtje van bedwantsen heeft overeenkomsten met zowel amandelen als een muffig schimmelluchtje. Deze plaagdieren veroorzaken deze nare lucht uit bescherming tegen vijandige andere dieren, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een stinkdier.

De geur van bedwantsen is ook te herkennen aan hun ontlasting

Daarnaast veroorzaakt ook hun ontlasting een vies maar herkenbaar luchtje. Voor de leek is deze geur vaak niet herkenbaar als het luchtje van ongedierte. Deze ontlasting plaatsen ze altijd op enige afstand van hun nestje, omdat ze het daar schoon willen houden. U kunt deze uitwerpselen daardoor waarnemen op plekken als naast het bed.

Een recente ontwikkeling, die in het buitenland wordt ingezet in de hotelbranche maar ook wel bij particulieren door bedrijven in ongediertebestrijding, zijn speurhonden. Door de verfijnde reuk van dit soort honden, kunnen zij de luchtjes van zowel de ontlasting als de vijand afweer van de bedwants goed waarnemen. Voor zover bekend zijn er in ons land op deze geur nog geen honden afgericht of worden ze niet ingezet door professionals in ongediertebestrijding.

Welk middel u ook toepast, als burger of met de inzet van een ongediertebestrijder: wees altijd zo snel mogelijk met een aanpak tegen bedwantsen, want ze kunnen zich nogal snel voortplanten. Voor meer tips & info over bedwantsen klik dan hier.