Jeukende bulten op mijn lichaam, wat kan het zijn?

Een van de toenemende klachten die huisartsen de laatste jaren horen zijn de jeuk of de jeukende bultjes van insecten. De belangrijkste boosdoener is de bedwants. Doordat de wet de laatste jaren bepaalde dat de bestrijdingsmiddelen tegen dit insect een lagere dosis gif moesten hebben, is dit ooit uitgeroeide plaagdier helemaal terug van weggeweest. Door klimaatveranderingen en de toename van bed & breakfast overnachtingingen, hotelovernachtingen en Air BnB, is er een stijging van deze beestjes die graag in lakens, dekens, kleding, zittingen in het openbaar vervoer en andere plekken gaan rondhuizen, waar de combinatie van warmte en textiel aanwezig is.

 Jeuk en huidirritatie door bedwantsen

Als een bedwants u bijt is dat net als bij een mug niet voelbaar. Meestal zitten er een paar beten dicht bij elkaar. Hoewel bij bedwantsen de bultjes en de rode vlekken eromheen vaak een maand later weer weg zijn, kan de jeuk in de tussentijd ondraaglijk zijn. Daarnaast gaan veel mensen krabben op de bultjes in de hoop dat de jeuk minder wordt. Door krabben wordt het echter alleen maar erger. Ook zijn er daardoor twee nieuwe risico’s: een klein litteken die nooit weggaat en een ontsteking.

Als het gekriebel en de bultjes door bedwantsen komen, schakel dan zo vlug mogelijk de GGD in voor informatie en daarnaast een professionele bestrijder van ongedierte. Door de snelle voortplanting komen er immers steeds eer boosdoeners, dus bestrijding van dit soort ongedierte kunt u maar het beste deskundig laten uitvoeren door een expert.

Het oplossen van bultjes en jeuk door vlooien

Een ander plaagdier dat voor kriebels en butjes kan zorgen zijn vlooien. Ook zij kunnen ziektes verspreiden. Een vlooienbeet is een jeukend bultje met een klein wit puntje en klein bloedpuntje in het middenstuk. Net als een teek zitten ze het liefst in de warme lichaamsholtes, zoals de oksels en liezen. Eén vlo zet zich vast op één plek en geeft dan meerdere beten. Vlooien op je lichaam herkennen gaat gemakkelijk door witte kleding aan te doen, want hierop vallen de zeer kleine zwarte puntjes beter op.

Bij een vlooienbeet hoef je alleen aan huisarts in te schakelen als je een vlooienallergie zou hebben, wat merkbaar is aan uitslag, blaren, zwellingen of misselijkheid- en ademhalingsproblemen. Ook kan er infectie ontstaan binnenin een vlooienbeet, wat zichtbaar is bij een rode kring rondom de vlooienbeet. Hoewel de jeuk en huidirritatie door beten van bedwantsen of vlooien vanzelf verdwijnen, zijn er middelen ter verzachting of preventie.

Door de huidirritaties aan de huis en het aanhoudende gekriebel kan het raadzaam zijn om een expert in ongediertebestrijding erbij te halen om voorgoed verlost te zijn van ongedierte dat bulten en kriebels veroorzaakt. We zeggen dit ook omdat middeltjes uit de supermarkt en de drogist vaak niet zijn opgewassen tegen de terreur van dit soort ongedierte.