Op vakantie: in welke landen moet je oppassen voor bedwantsen?

Tegenwoordig komen steeds vaker ongenode gasten mee uit vakantielanden: bedwantsen. Een beet geeft onhoudbare jeuk en er zit dan niks anders op dan de bedwantsen beet behandelen. De afgelopen pakweg vijftig jaar leefden ze niet meer in Nederland, totdat de overheid de bestrijdingsmiddelen voor dit insect te giftig achtte.
Door de voordelige vliegtickets reizen mensen de laatste jaren steeds meer, waardoor er steeds meer bedwantsen meereizen naar huis vnuit landen waar ze het klimaat prettig vinden. Bedwantsen komen vaak voor op plaatsen waar veel verschillende mensen slapen, zoals hotels, B&B’s of Air BnB locaties. Tel daarbij op dat particulieren van de overheid steeds mildere middelen tegen insecten en ongedierte kunnen en mogen kopen, en de toename van bedwantsen in huizen in Nederland is verklaard.

Wat doe je tegen bedwantsen op reis tegenkomen die zich daarna vestigen in jouw huis?

  1. Spuit voor, tijdens en na jouw vakantie elke koffer herhaaldelijk in met ongediertespray. Dit geldt vooral als je een koffer zou hebben met een katoenen bekleding aan de binnenzijde, aangezien bedwantsen een voorkeur voor textiel hebben.
  2. Zet op vakantie in je hotel je koffer ver weg van het bed.
  3. Vervoer je kleding en zeker het wasgoed in afgesloten vuilniszakken in je koffer.
  4. Doe na thuiskomst van vakantie de vieze was meteen in de machine. Haal het pas uit de zak als je bij de wasmachine staat. Was op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  5. Haal je koffer na je vakantie zo mogelijk leeg in de tuin, waardoor de kans kleiner wordt dat bedwantsen je huis binnen dringen.

Hoe weet je het zeker? De bedwants herkennen

Bedwantsen zijn erg klein en de hinder is groot, dus hoe kun je ze signaleren? De beestjes komen immers alleen maar uit hun nesten om voedsel te zoeken van voedsel en kunnen lange tijd zonder.
Vaak merken mensen pacs achter de aanwezigheid van een bedwantsen beet door rode bultjes op de huid. De irritatie duurt langer dan de steek van een mug, waarmee ze vaak worden verward. Ook kunnen er rode vlekjes in lakens en beddengoed zitten. Vaak maakt u ze immers zelf kapot door om te draaien tijdens de slaap.
Hun geur is vrij penetrant en lijkt zowel op amandelen als de muffe lucht van schimmel. Net als een stinkdier laten ze dit luchtje vrij op momenten dat er gevaar dreigt. Hun poep is ook ruikbaar en wordt altijd een eindje buiten het nest neergelegd.

Bedwantsen zelf bestrijden of een professional inschakelen?

Gaan bedwantsen eigenlijk vanzelf weg? Helaas: bedwantsen gaan niet vanzelf weg. En na uw eerste signalering is er mogelijk al een complete bedwantsenplaag aan de gang. Deze insecten kunnen zich namelijk heel snel voortplanten. Zoals gezegd zijn de middeltjes van de drogist of supermarkt vaak niet effectief vanwege de lage dosering.
Mede door de kans op uitbreiding is de beste oplossing vaak het bellen van een professionele ongediertebestrijder. Deze kan snel een juiste diagnose stellen en vervolgens op de juiste plekken met de juiste gif soorten een goede aanpak in werking zetten.