Mijn ervaring met bedwantsen – door Erik Klarenbeek

Veel ongediertebestrijders zeggen dat het niet mogelijk is! Net als ze dat van ieder ander ongedierte zeggen. Maar is dat wel zo? Of wordt het alleen geroepen om hun eigen portemonnee te spekken? En met succes, want wist je dat er in Nederland jaarlijks voor meer dan 600 miljoen euro wordt uitgegeven aan ongediertebestrijding?

Vrienden hebben weleens een ongediertebestrijder laten langskomen voor muizenoverlast. De verhalen over de gehanteerde werkwijzen deden meteen mijn wenkbrauwen doen fronsen. Al helemaal toen ik hoorde wat voor prijs zij ervoor moesten betalen. Zeker was ik ervan dat ik nooit een ongediertebestrijder zou inschakelen voor het bestrijden van welk soort ongedierte dan ook. Tot afgelopen januari…

Begin dit jaar maakte ik een tripje naar New York. Ontzettend leuk gehad, totdat ik de laatste nacht in mijn verblijf wakker werd van immens jeukende bulten. Omdat in januari in New York weinig muggen te vinden zijn, ben ik wat gaan Googelen. Met als terugkomend zoekresultaat: bedwantsen. De volgende morgen dus direct naar de receptie gegaan om dit te melden, excuses aangeboden gekregen en het advies om in Nederland direct een ongediertebestrijder in de arm te nemen.

Terug in Nederland direct weer in Google gedoken op zoek naar een bedrijf in de buurt die me van mijn ongedierteprobleem kon afhelpen of in ieder geval kon constateren of ik daadwerkelijk last van bedwantsen had. Na een paar bedrijven gesproken te hebben, werd mij duidelijk gemaakt dat ik ze wel moest hebben en dat ik ook mijn hele appartement moest laten behandelen. Want zoals de bestrijders aan de telefoon aangaven, verspreiden bedwantsen zich snel.

Bij beide bedrijven natuurlijk meteen een prijsopgave gevraagd, wat neerkwam op ongeveer 150 euro per kamer. Behoorlijk prijzig leek me, dus ik besloot de gemeente te bellen. Echt verder kwam ik hier niet mee, aangezien de gemeente mij vroeg om een bedwants te vangen, deze op te sturen en vervolgens meer dan 100 euro te betalen om te horen te krijgen of ik wel of geen bedwantsen in huis heb. Zou dat het geval zijn, dan kwam er binnen 14 dagen iemand bij me om de omvang van de plaag te inventariseren en daarvoor een offerte op te maken. Wat raar, ik dacht dat bedwantsen zich zo snel verspreiden en dan zo lang wachten…

Met een behoorlijk naïeve verbijstering toch maar gewoon gaan slapen en de volgende dag heerlijk wakker geworden zonder nieuwe jeukende bulten. Met de gedachte dat ik net € 600,- bespaard had, is het lekker aan de dag beginnen. De volgende dag was het echter hel! Wakker geworden met wel 15 enorm jeukende bulten, maar wat nu? Met de gesproken bestrijders en gemeente kwam ik ook niet echt verder.

Na allerlei YouTube-filmpjes te hebben bekeken in combinatie met Googlestudie was ik ervan overtuigd: ik ga zelf bedwantsen proberen te bestrijden. Mijn hele matras heb ik besprenkeld met water en ben hier overheen gegaan met een strijkijzer. Ook last ik dat bedwantsen niet van stoom houden, dus nadat ik een stoomreiniger had aangeschaft bij de plaatselijke bouwmarkt ben ik de naden en kieren van mijn bed hiermee langs gegaan. Je begrijpt, ik voelde me al snel een echte ongediertebestrijder. Na de klus geklaard te hebben, ging ik voldaan languit op de bank liggen.

Even leek ik geen last meer van bedwantsen te hebben, totdat ik na een paar dagen weer wakker werd met overal jeukende bulten. Nu besloot ik dat het maar eens tijd werd voor een professioneel bedrijf. Het bedrijf wat ik belde, achteraf bleek een heel groot bedrijf, raadde me aan een hittebehandeling door hun te laten toepassen. Klonk interessant, totdat ik de prijs hoorde en hier nog net niet van achterover viel. Deze reactie hoorde de telefoniste ook en binnen no-time werd een andere (en 80% goedkoper!) bestrijding aangeboden. Je snapt m’n omhoogkomende twijfels en besloot verder te zoeken.

Dan toch maar het eerste bedrijf weer bellen met de vraag of ze langs wilde komen. Voor niets deden ze dit niet, een inspectie voor bedwantsen ging me zo’n € 85,- kosten, daarna zouden ze terugkomen voor een bestrijding. Besloten om dit te doen, ging ik toch ondertussen wat meer telefoontjes plegen en kreeg ongediertebestrijding in Amsterdam aan de telefoon. Eindelijk een gesprekspartner gevonden die alles van bedwantsen weet en uitleg gaf over verschillende bestrijdingsmethoden. Hij bood zelfs uit zichzelf aan om het probleem te komen inspecteren, een afspraak voor de volgende dag was al mogelijk.

Na wederom een onrustige nacht stond om 10:00 uur de volgende dag het eerste bedrijf voor de deur. Een vriendelijke man, welke toegaf tot nu toe nog weinig ervaring te hebben met bedwantsen, maar ging proberen de bedwantsen te zoeken. De moed zakte me in de schoenen. Na een minuut of 5 om mijn bed heen gelopen te zijn, zei hij dat hij ze nu niet kon aanwijzen, omdat bedwantsen immers nachtdieren zijn. Het advies luidde om het bedwantsenprobleem grondig aan te pakken en mijn appartement in zijn geheel te laten behandelen.

Na overleg met zijn leidinggevende kreeg ik te horen dat de behandeling van mijn vierkamerappartement mij € 485,- ging kosten. Ik gaf aan hier niet meer akkoord te gaan en bedankte er ook voor om de inspectiekosten te betalen. De inspectie stelde immers niets voor, maar hier ging de hij op zijn beurt niet mee akkoord en sommeerde toch echt dit te betalen. Na een heftige discussie, zei ik dat ik het op een rechtszaak zou laten aankomen. Hierop verdween hij snel, tot mijn verbazing.

Even later werd ik gebeld door zijn leidinggevende met de mededeling dat hij me begreep en bood me aan om nogmaals een inspectie te laten doen, ditmaal door iemand met wat meer ervaring, op hun kosten uiteraard. Zo eerlijk als ik ben, zei ik dat die middag al iemand anders langs zou komen. Allerlei negatieve opmerkingen over Ongediertebestrijding Amsterdam volgden. Ondanks dat ik een naar gevoel aan het gesprek overhield, besloot ik toch om de afspraak door te laten gaan. Ik had naar mijn idee toch een heel andere man de vorige dag aan de telefoon.

Zoals afgesproken, ging precies om 14:00 uur de bel en daar stond een vriendelijke man in net overall. Ik vertelde over mijn bedwantsenprobleem, van de vervelende ervaring van die morgen en dat ik toch echt hoopte op een oplossing. Aangekomen in de slaapkamer, keek hij eerst goed in de rondte en legde vervolgens mijn bed op zijn kant. Meteen liet hij de bedwantsen bij de poten van het bed zien. Daarna pakte hij een schilderij van de muur, draaide deze om en liet me zien hoe zeker nog 20 bedwantsen zich verscholen hielden.

Dit was nog eens een inspectie! Verschillende optie met alle voor en tegens kreeg ik en daarop besloot ik om toch mijn hele appartement te laten behandelen, ditmaal echter voor € 325,- met 100% garantie. Het aangeprate nare gevoel bij dit bedrijf bleek volledig onterecht en ik gaf meteen akkoord op een bestrijding. Enorm professioneel ging hij aan de slag en vertelde me wat te doen, zodra hij de deur uit ging. Nu maar hopen dat mijn bedwantsenprobleem echt verholpen is.

Gelukkig heb ik nooit gebruik hoeven maken van de garantie. Na al het gedoe ben ik dus toch bij de juiste persoon uitgekomen die mij van de bedwantsen in huis kon afhelpen. Wel heeft het me enorm aan het denken gezet. Hoeveel bedrijven maken wel niet misbruik van de wanhoop van hun medemens? Hoe dan ook, als je last hebt van bedwantsen in regio Amsterdam, bel een bestrijder via Ongediertebestrijden.com!

Erik Klarenbeek