Opsporen van bedwantsen

Vergrootglas zoeken naar bedwantsen

Bedwantsen opsporen, signaleren of herkennen wordt steeds belangrijker. Want de overlast van bedwantsen, ellendige beestjes die ziektes kunnen overbrengen op vooral kleine kinderen en bejaarden, neemt hand over hand toe. Eind vorige eeuw waren deze insecten voorgoed verdwenen ut on land, maar door versoepeling van de regels over pesticiden is er de laatste jaren weer een heuse uitbraak gaande in Nederland. Ook zijn de pesticiden niet alleen milder geworden: veel bedwantsen blijken volgens onderzoek inmiddels resistent voor de pesticiden die nog wel zijn toegestaan. Al met al zijn er volgens metingen van deskundigen in tien jaar tijd toenames waarneembaar in ons land tot wel 500 procent.

De plaag van de bedwants schijnt zich volgens een keurmerk voor de ongediertebestrijding zich vooral af te spelen in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Relatief vaak worden namelijk in de regio’s in de Randstad bedrijven voor ongediertebestrijding ingeschakeld voor een aanpak tegen bedwantsen. Bedwantsen opsporen en signaleren is in steden als Rotterdam of Amsterdam en de omliggende regio ook logischer dan elders, omdat de beestjes vaak zonder dat we het weten ons land binnenkomen via de vliegvelden die daar liggen.

Vijf goede tips voor effectief bedwantsen opsporen

  1. Bedwantsen opsporen en ze herkennen is lastig, want de insecten zijn erg klein en het grootste deel van de tijd verstoppen ze zich. De enige reden om uit hun holletje te komen is om voedsel te zoeken.
  2. Opsporen gaat daarom het makkelijkst vanaf het moment dat u gekriebel voelt of zelfs een beet. De kleine beestjes hebben een bijt behoefte, en kunnen daardoor niet alleen op maar ook binnenin mens en dier komen. De beten zijn te herkennen aan roodgekleurde vlekjes of bultjes, waarbij geldt dat de jeuk van een langere duur is dan die van muggen. Een ander verschil is dat muggen alleen kunnen toeslaan op lichaamsdelen die zich boven de lakens of dekens begeven.
  3. Bedwantsen hebben op uw lichaam een voor de neusholte, de huid en in de maag. Houd daarom deze organen extra in de gaten.
  4. Bedwantsen verspreiden zich bij voorkeur via textiel, en dan met name beddengoed of de zittingen van bijvoorbeeld bussen en treinen. Opsporen in uw beddengoed of bij een bureaustoel met een zitvlak van textiel kan dus een oplossing zijn. Dit gaat het makkelijkst met het signaleren van hun zwart-bruine ontlasting. Rode plekken in beddengoed kunnen ook een teken zijn, want de beestjes worden vaak gedood als u zich omdraait in bed. In een bed leggen ze ook graag eitjes, maar deze zijn doorgaans te klein om waar te nemen met het menselijk oog.
  5. Opsporen is ook mogelijk als er iemand in uw omgeving te maken heeft met het bekende bacterie MRSA. Deze ziekteverwekkende bacterie wordt door onder andere bedwantsen overgedragen.

Bedwantsen zelf bestrijden of een professional inschakelen?

Realiseer u dat er vanaf het opsporen of signaleren al een heuse bedwantsenplaag aan de gang kan zijn. Deze plaagdieren kunnen zich namelijk extreem snel voortplanten. Zoals reeds gezegd zijn de middeltjes die u kunt komen bij drogist of supermarkt vaak niet effectief genoeg door de lage toegestane dosering. Mede door de snelle uitbreidingskans is de beste oplossing vaak de inzet van een professionele ongediertebestrijder. Deze kan en juiste diagnose stellen en vervolgens op de juiste plekken met de juiste pesticiden een effectieve aanpak in werking zetten. Op zoek naar een ongediertebestrijder in jouw regio? Wij hebben ‘m al gevonden ongediertebestrijden.com