Tips voor reizigers om bedwant beten te voorkomen

Introductie

Bedwantsen worden vaak gevonden in plaatsten waar veel mensen hebben overnacht, zoals hotels, motels en jeugdherbergen. Maar hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt van de bedwants als je op reis bent? Er zijn een aantal bedwants preventie maatregels, die erg makkelijk en praktisch zijn, en deze zal ik dan ook beschrijven in dit artikel.

Reizen

De bedwants slaat meestal ‘s nachts toe wanneer men slaapt. Dan voedt hij zich met je bloed. Daarna trekken ze zich weer terug naar een beschermde plaats in de kamer. Die beschermplaats zou best eens je kleren of je souvenirs zijn.

Wanneer je een hotel bezoekt check dan eerst de kamer voor symptomen van de bedwants, zoals bloed op de lakens of kussen. Let vooral goed op de naden van het matras! Inspecteer ook achter de wig. Dit zijn de plaatsen waar de bedwants zich het vaakst verstopt. Dus als je hier geen bedwantsen of tekens van de bedwants aantreft, zou de hotelkamer prima moeten zijn om in te overnachten.

Als het mogelijk is, verplaats dan het bed van de muur vandaan, plooi de linnen en zorg dat de lakens niet de vloer aanraken. Wat niet helpt is het licht aan laten, daar reageren de bedwantsen niet op. Vroeger in de Middeleeuwen liet men eerst een varken in bed liggen om te zorgen dat de bedwantsen verzadigd raken, maar dit is natuurlijk niet praktisch voor de moderne reiziger, laat staan dat een hotel eigenaar er blij van zou worden 😉 .

Meereizen

Bedwantsen kunnen in je kleren gaan en zo meereizen, maar ze zullen nooit direct op een persoon meereizen zoals het geval is met luizen. Heb je het vermoeden dat er bedwantsen in je kleren zitten, doe ze dan in een plastic omhulsel en scherm het af van andere kledingstukken. Het best is om deze kleren weer uit het omhulsel te halen op een plek waar geen tapijt is, zodat het beestje geen kans heeft zich weer ergens te verschuilen. Een natte handdoek op de vloer is een uitstekend hulpmiddel om bedwantsen op te sporen die toch geprobeerd hebben te vluchtten.

Behandeling

Mocht je toch overnacht hebben in een kamer met bedwantsen, dan moet je zeer voorzichtig zijn met meegenomen kleren en eventuele souvenirs. Inspecteer deze goederen goed en als je kleren inderdaad besmet zijn met bedwantsen, dan is het best om ze in de wasdroger te doen, of in plastic te verpakken en dan een dagje in de hete zon laten liggen. De bedwants kan namelijk niet tegen deze extreme hitte en zal sterven. Het is dus niet nodig om gelijk al je kleren weg te gooien, de bedwants is makkelijk te bestrijden als hij zich nog niet verspreid heeft in je huis zelf.